Kystfiskeri om vinteren – havørreder i det lave vand
Kystfiskeri om vinteren på Bornholm, kan være lige så smukt, som det kan være barskt og goldt. Når strandene dækkes af sne, klipperne får hvide toppe og kun musvågen rører på sig ude i det sne- og isdækkede landskab, udspiller der sig et ganske andet og mere livligt billede under vandet, langs de bornholmske kyster.
Havørrederne er på jagt. Småfisk og rejer gemmer sig i det lave vand omkring sten, imellem tangbuske samt i klippesprækker. Små og store undervands-plateauer fungerer som foderbræt, hvor havørrederne kan trække ind fra det dybe vand for at spise, for derefter igen – hurtigt trække sig tilbage og dykke ned i skjul.
Hele Bornholm, uanset hvilken side der er tale om, byder på kystfiskeri i topklasse om vinteren. Få steder i Danmark kan man rende i så mange store fisk over 60, 70 og 80 cm. i den kolde tid. Få steder i Danmark får man muligheden for, at fange så mange store, blanke havørreder, som man gør på Bornholm om vinteren.
Af/Jari P.
Enkelt fiskeri
Når vinteren køler vandet ned, trækker havørredens fødeemner ind på lavt vand. Havørrederne er tvunget til at følge efter – og er da også at finde i det, fra morgen til aften.
Nogle pladser muliggør at havørreden kan gemme sig i huller, sprækker, imellem sten eller planter i det lave vand. Ganske som fødeemnerne. Det betyder at den ikke behøver at trække i sikkerhed i dybere vand, efter at have taget føde til sig.
Andre fiskepladser er mere golde, men har stadig godt med fødeemner inde – her trækker havørreden hurtigt ud i det dybere vand efter at have jaget. Dog kan undtagelsen være, at den tidligt om morgenen og i aftenskumringen, kommer ind og bliver i en længere periode i ly af mørket.
Fiskeriet er på sin vis ret enkelt. Brug kystwoblere som kan fiskes højt i det lave vand, blink med den samme egenskab eller fluer… Fælles for dem alle er, uanset valg af fiskemetode eller agn, at de gerne skal være i brunlige, sort/røde eller til tider i lyserøde nuancer. De varme farver har alle dage været gode om vinteren – det gælder også på Bornholm.
Læs mere om endegrej til kystfiskeri om vinteren på øen: Klik her…
Kystfiskeri om vinteren – farvede fisk
Der er en del farvede fisk langs de bornholmske kyststrækninger i vinterhalvåret. Disse fisk er enten gydemodne eller har allerede været oppe i åerne, samt bækkene for at gyde.
I havet omkring Bornholm, er havørreder i yngledragt/farvede fisk, fredet i perioden fra 16. september til den 28 februar. inklusiv begge anførte datoer.
De farvede fisk er en oplevelse for synet. De mange farvenuancer og forskellige mønstre gør havørrederne i det stadie af deres liv, til et kunstværk med finner. Nyd synet, tag et evt. et hurtigt billede og genudsæt hurtigt fisken derefter.
Læs mere om reglerne for kystfiskeri på Bornholm i denne artikel: Regler
[spacer height=”2px”]
De mange fredningsbælter
Om vinteren på Bornholm, skal man være opmærksom på de mange fredningsbælter der er rundt om øen. Bælterne betyder ikke at man ikke må være i området, f.eks. for at gå en tur eller andet, men at man ikke må fiske indenfor det aktuelle bælte.
Klik på dette link/denne oversigt over fredningsbælter – og derefter skriv Bornholm i søgefeltet: Klik her…
Sikkerhed under kystfiskeri om vinteren
Man skal altid være opmærksom på de regelmæssige glatte forhold om vinteren. Sten og klipper kan være dækket af is og det er nemt at komme til skade når det er således. Flere steder er vandet dybt tæt under land og nogle steder kan strømmen være særdeles stærk. Falder man i det iskolde vand om vinteren de steder, havner man hurtigt i livsfare.
Sørg gerne for én eller flere følgende tiltag før turen begynder:
- At være 2 personer er altid en fordel.
- Gå forsigtigt i vandet, samt på sten og klipper. Få sikkert fodfæste før næste skridt tages.
- Giv gerne en anden- eller tredjepart besked om dine planer.
- Brug gerne fodtøj med store riller og gummibund.
- Hav altid en telefon med. Falder man og slår eksempelvis ryggen alvorligt, kan det være svært at skaffe hjælp uden. Opbevar den gerne i en vandtæt lomme eller pose etc.
- Husk godt med tøj. Mere tøj indenunder jakken, kan være med til bedre og mere sikkert at tage imod et fald, men også være behjælpelig til nemmere at holde varmen, skulle man falde i vandet… Derudover er en varm krop mere smidig når man skal forcere de mange forhindringer oppe på land, hvilket giver en langt hurtigere reaktionsevne.
Hvor kan man overnatte på Bornholm om vinteren?
Flere campingpladser lejer hytter ud om vinteren. De fleste med både bad, toilet og køkken. Der er typisk plads til alt fra 1-6 personer, i nogle hytter en del flere.
Campingpladserne ligger ofte tæt på vandet eller helt ned til det. Det betyder at uanset om man vil køre øen rundt for at fiske, eller bare fiske fra samme område ved at gå dertil, så kan det lade sig gøre.
Bornholm er én stor fiskeplads. Man kan i bund og grund fange fisk alle steder, både langs kysten, fra de bornholmske havne, samt i alle de lækre skov- og stenbruds-søer rundt omkring på øen.
Book hytter i Allinge – på nord/nordøst-kysten: Klik her…
Book hytter på Dueodde – på sydkysten: Klik her…
Begge overnatningssteder ligger tæt på indkøbsmuligheder, samt muligheder for at spise ude. Man kan desuden vaske tøj på begge pladser, så fisketøjet ikke behøver at komme beskidt i bilen på vejen hjem efter endt ophold.
Færgebilletter til billige priser
Færgen til Bornholm kan rejses med for et lille beløb. Bestiller man i god tid, kan man komme til øen for ca. 200 kr. hver vej med bil.
Et ophold på Bornholm om vinteren behøver ikke at koste mange penge
Se færgepriser her: Bornholmslinien…
Rigtig god tur til Bornholm om vinteren.
Jari.